Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Zagotavljanje varnih in zdravih delovnih mest

22.10.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

13.19 Zagotavljanje varnih in zdravih delovnih mest

Katja Vidmar, Vodik

Katere so prednosti zagotavljanja varnih in zdravih delovnih mest za delavca, za delodajalca in za celotno družbo? Se delodajalci zavedajo, kaj prinašajo investicije v varnost in zdravje pri delu? Je boljša preventiva ali kurativa? O posledicah, ki jih ima nizka raven varnosti in zdravja pri delu, ter o koristih dobrega upravljanja varnosti in zdravja pri delu smo se pogovarjali z mag. Nikolajem Petrišičem, vodjem Sektorja za varnost in zdravje pri delu na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ).

Na pomen zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu lahko pogledamo s treh vidikov, in sicer z vidika delavca, delodajalca in družbe kot celote. Pojem varnosti in zdravja pri delu namreč pokriva zelo široko področje in zahteva veliko različnih znanj. Pomembno je, da se o varnosti in zdravju pri delu ne govori le v povezavi z nezgodami pri delu, boleznimi, povezanimi z delom ali poklicnimi boleznimi, temveč predvsem v povezavi z izboljšavami delovnega okolja in ukrepih, ki pripomorejo k nižjemu tveganju za varnost in zdravje delavca, razlaga mag. Nikolaj Petrišič.

Nizka raven varnosti in zdravja pri delu vpliva na posameznega delavca in njegove sodelavce ali bližnje, podjetje, v katerem dela, in na družbo kot celoto. »Jasno je, da delavci, ki se v podjetju počutijo varno in njihovo zdravje zaradi dela ni ogroženo, podjetju prinašajo več, kar ima v končni fazi učinek na celotno gospodarstvo. V primeru nizke ravni varnosti in zdravja pri delu lahko tudi zaradi nezgod pri delu prihaja do bolniških odsotnosti, trpljenja, bolečin in izgube dohodka. Nastopijo tudi stroški, ki so vezani na zdravstveno, pokojninsko in invalidsko zavarovanje,« še pojasni sogovornik.

Koga varnost in zdravje pri delu najbolj zadeva?

Ključno je sodelovanje med delavcem in delodajalcem, saj je to ob sodelovanju strokovnega delavca za varnost in

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih